Evenement

Algemene informatie

Datum
donderdag 15 september 2022
Aanvangstijd
13.00
Eindtijd
16.30
Locatie
Zwijndrecht, België
Meer informatie
www.bemas.org

Fugitieve Emissies zijn het geheel van ongewenste en (de vaak) onregelmatige uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS), gassen en/of dampen afkomstig van apparatuur die op overdruk functioneert. Dit draagt bij aan milieuverontreiniging en klimaatverandering in functie van het “Global Warming Potential” (GWP) van de betrokken stoffen.  In de Vlaamse milieuwetgeving zijn heel wat bepalingen opgenomen rond het vermijden van lekemissies (VLAREM II – Afdeling 4.4.6. Meten en beheersen van fugitieve VOS-emissies). In Nederland verplicht de vergunningverlener monitoring van de emissieniveaus op basis van artikel 8.27, lid 1 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) en BBT-conclusies (Beste Beschikbare Technieken).

Fugitieve Emissies zijn in principe een verlies van nuttige grondstoffen en hebben dus ook een economische impact (productverlies). Het is dus zowel vanuit circulair als vanuit puur economisch standpunt verstandig om deze emissies te minimaliseren. Goede installatie- en onderhoudspraktijken kunnen actief bijdragen aan het verminderen van deze emissies.

Fugitieve emissiebronnen en lekverliezen ontstaan bijvoorbeeld aan de flens-verbindingen. Uit onderzoek is echter gebleken dat afsluiters het grootste aandeel (60%) hebben in de totale emissie van industriële installaties in de procesindustrie. Oorzaak blijkt vaak het lekken van de dynamische stem seals (stopbuspakkingen)

In dit seminar gaan we dieper in op deze fugitieve emissies via stem-afdichtingen. Na een introductie over fugitieve emissies en hun impact, tonen de sprekers hoe we deze emissies kunnen voorkomen door nieuwe praktijken om de stem-afdichting van afsluiters en regelkleppen te monteren. Na de presentaties is er een rondleiding door de werkateliers van EQUANS met demonstraties. Meer details in onderstaand programma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.