Evenement

Algemene informatie

Datum
donderdag 26 september 2019
Locatie
Utrecht
Meer informatie
www.deltares.nl
Polder- en boezemgemalen zijn in tegenstelling tot rioolgemalen vaak niet uitgerust met een debietmeter. Toch is het noodzakelijk om periodiek de capaciteit van het gemaal te bepalen. In sommige gevallen is het zelfs wenselijk om continu de capaciteit van het gemaal te weten ten behoeve van operationele sturing. Deze cursus behandelt alle aspecten die van belang zijn om tot een goede en betrouwbare debietbepaling te komen.

Het doel van de cursus is om de deelnemer inzicht te verschaffen in:

 • de toepassingen van een juiste debietbepaling
 • de werkwijze van een debietbepaling
 • de mogelijke meetmethodes
 • de voorbereiding van een capaciteitsmeting (meetplan, keuze meetlocatie, mogelijke meetprincipes, getijdeninvloeden, inzet personeel, arboveiligheid, etc)
 • meetnauwkeurigheden en mogelijke verstoringen van de metingen
 • de naverwerking / analyse van de meetgegevens
  • de mogelijkheden die de meetgegevens bieden (wat kan ik ermee).

  Er wordt aandacht besteed aan de vormgeving, aanstroomcondities, vuilaanvoer, peilregistratie en getijdewerking van het gemaal daar deze van cruciaal belang zijn voor de nauwkeurigheid van de meting. Tevens wordt behandeld wat de toepassingen kunnen zijn om een pompprestatiemeting uit te voeren. Denk hierbij aan controle van de pompprestaties (garantiemeting bij oplevering, nulmeting voor of na een renovatie), tussentijdse controle van de prestaties (bij twijfels over de juiste werking), pompsturing en regeling (optimalisatie watersysteem), energiemanagement/ besparing (Meerjarenafspraken / Greendeal).

  Naast het overdragen van kennis zal er tijdens de cursus voldoende gelegenheid zijn om onderling ervaringen uit te wisselen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.