Afsluiters & Afdichtingen
Noviteiten en netwerken over afsluiters en kleppen op Valve World

Hoewel de beursvloer goed gevuld was, moest Valve World eind november 2018 in Düsseldorf het zoals gewoonlijk zeker ook hebben van de parallel gehouden conferentie.

 

Noviteiten

Deze keer vond de conferentie dichter bij de beursvloer plaats. Makkelijk te vinden maar ook wat rumoeriger.

De organisatie geeft altijd hoog op over de kwaliteit van de sprekers en bijeenkomsten. En inderdaad zit menigeen die voor een groep stond al jaren in het vak.

Zoals de spreker van Safi Valves die een pleidooi hield voor de thermoplastic valves. Die lenen zich vooral voor situaties waar chemische corrosie en abrasiviteit hoogtij vieren. ‘Ze zijn 1:1 vervangbaar, licht in gewicht, doorstaan de ISO 9393 test en de testcondities zijn hetzelfde als bij metalen varianten hoewel er andere criteria gelden.’ Het gaat dan met name om beperkingen in druk en temperatuur maar als de gebruiker binnen de range blijft, treedt er geen enkele lekkage op, aldus Safi Valves.

De spreker van DaframMet toonde aan hoe zij de eindige-elementenmethode hanteren bij het ontwerp van hun vlinderkleppen. Hij verhaalde over een case waarbij ze alle statistieken vergeleken om tot een optimale coating te komen die liability van de kleppen verhoogt.

 

Netwerken

Er vond menig discussie plaats. Op de beursvloer maar ook in de conferentiezaal. Zoals bij een forum over maintenance. Natuurlijk draait het dan vooral over veiligheid en bereikbaarheid.

Maar wat te denken van de stelling dat veel bedrijven nog steeds een goede maintenancestrategie ontberen. Dat ook voor de meest kritieke kleppen en afsluiters de gebruiker zijn focus richt op slechts 60 procent. Dat terwijl de grafiet pakking in vooral (petro)chemische applicaties tussen zitting en klep toch regelmatig pitcorrosie vertoont.

Als alternatief oppert iemand springseals met temperatuurcontrole eraan.

Meer vet op de stempel smeren helpt niet, los van de langskomende zandstorm die dan alleen maar meer schade aanricht.

 

Vragen

Iemand in de zaal stelt een vraag over de partial stroke zonder bypass. Maar ook dan moet de klep minimaal twee- tot driejaarlijks een keer open. Dat betekent eerst roest verwijderen.

De zaal is unaniem van mening dat de seal die het vaakst open en dicht gaat het meeste onderhoud vergt. Iemand van Aramco haalt aan dat hun lineaire kleppen elke twee seconden bewegen en dat daar alleen klantspecifieke exemplaren aan kunnen voldoen.

Ook de horizontaal geplaatste stempel vertoont meer uitval. Hij raakt toch wat uit het lood in de loop der tijd. Voor de andere aanwezigen een mooie les.

 

Mindset Onderhoud

Dat lijkt ook uiteindelijk de conclusie: Ga niet allemaal opnieuw het wiel uitvinden maar deel en leer van elkaar. Een filosofie die nog niet veel opgang doet in de olie- & gas-industrie.

Zeker als het gaat om predictive maintenance betekent meer data beter te voorspellen. In de USA werken operator en maintenance onder druk van milieumaatregelen meer en meer samen. Worden de data op bad actors teruggezocht en KPI’s wekelijks bijgesteld. Allemaal met het doel: Go Zero. Twee van de forumleden geven veel trainingen daar om begrip te kweken voor de veranderende mindset van periodiek onderhoud naar monitoring en predictive onderhoud.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.