Afsluiters & Afdichtingen
Nofirno-technologie voor intercontinentale pijpleiding van Kaspische zee naar Europese Unie

In de Kaspische Zee bij Azerbeidzjan bevindt zich het Shah Deniz-gasveld. Voor het transport van het gas wordt momenteel een nieuwe pijpleiding aangelegd waar Beele Engineering uit Aalten de afdichtsystemen voor het Turkse traject levert.

1850 km pijpleiding

Het Shah Deniz-gasveld heeft een geschatte voorraad van 1200 miljard m³ aardgas en 400 miljoen m³ gascondensaat. Het gas wordt via de 692 km lange Zuid-Kaukasus-pijpleiding door Georgië naar Turkije en vervolgens naar de Europese Unie getransporteerd. Tefken Inşaat VE Tesisat A.Ş. verzorgt de engineering, procurement en bouw van compressor- en meetstations binnen het project. Dit Trans Anatolian Natural Gas Pipeline Project http://www.tanap.com/ loopt van de Georgisch/Turkse grens tot de Turks/Griekse grens. De pijpleiding heeft daarmee een totale lengte van 1.850 km.

Nofirno-technologie

Om die afstand in 39 maanden te overbruggen, klopte Tefken Construction & Installation bij Beele aan voor het Nofirno-systeem. Daarmee verwacht Tefken de snelheid en installatievriendelijkheid van de systemen aan te kunnen. Het systeem wordt ingezet voor de afdichting van kabeldoorvoeringen in de verschillende regel- en compressorstations langs het Turkse  pijpleidingtraject. De stations, voorzien van regelapparatuur, pompen, compressoren, e.d., zijn van vitaal belang om de druk in het leidingsysteem op het gewenste niveau te houden. De ontwerpdruk van het leidingtraject is 95,5 barg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.