Afsluiters & Afdichtingen

Cursus Hydrodynamica: kleppen bij Deltares

Cursus kleppen

Bij het ontwerp, gebruik en onderhoud van leidingsystemen voor vloeistoftransport vormt kennis van de hydraulische eigenschappen van het leidingsysteem met de daarin aanwezige componenten zoals pompen, kleppen, terugslagkleppen de basis voor een efficiënte, probleemloze en onderhoudsvriendelijke bedrijfsvoering van leidingsystemen. Daarom heeft Deltares voor 2018 weer een cursusprogramma hydrodynamica van leidingsystemen samengesteld.

Voor wie is de cursus?

Iedereen die in de praktijk te maken heeft met het transporteren en distribueren van vloeistoffen in gesloten leidingsystemen en het ontwerpen van dergelijke systemen kan deelnemen aan deze cursus. Denk hierbij aan medewerkers van ingenieursbureaus, bedrijfsbureaus en de beheerders van leidingsystemen en procesinstallaties, maar ook aan fabrikanten en leveranciers van pompen, afsluiters en terugslagkleppen. Het gewenste vooropleidingsniveau is HBO.

 

Applicaties

De kennis kan worden toegepast in: drinkwaterdistributiesystemen; afvalwatertransportleidingen; koelwatercircuits; de olie-, gas- en procesindustrie; brandblus- en sprinklerleidingen; stadsverwarmingsystemen en de bagger- en mijnbouwindustrie.

 

Kleppen

Het vierde en laatste deel ‘Kleppen’ op 11 en 12 oktober 2018 dient om de deelnemer zoveel inzicht te verschaffen dat hij/zij in staat is om een hydraulisch verantwoorde keuze te maken in het toe te passen type klep. Het accent in de cursus ligt op de vloeistofmechanica. Dat wil zeggen dat veel aandacht wordt besteed aan de stromingsverschijnselen en minder aan de constructie, aandrijving of besturing. Een ander aspect waar veel aandacht naar uitgaat is de interactie tussen de regelklep en het leidingsysteem waarin deze functioneert. Ook het kiezen van de juiste terugslagklep op basis van stationair en instationair gedrag is onderdeel van deze cursus. Hiervoor is kennis als behandeld in de cursus ‘Dynamisch gedrag’ wenselijk. De cursus bestaat uit een mix van presentaties en oefeningen. Naast het overdragen van kennis zal er tijdens de cursus ruim gelegenheid zijn om onderling ervaringen uit te wisselen. Onderwerpen tijdens de cursus: capaciteitskarakteristieken, regelkarakteristieken, cavitatie en geluid, regelklepkeuze (installatiekarakteristiek) en terugslagklepkeuze.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.