Afsluiters & Afdichtingen

Asafdichting voor natte processen en hoge drukken

Asafdichting voor natte processen en hoge drukken

Freudenberg Sealing Technologies ontwikkelde een nieuwe asafdichting met een golfvormige afdichtingsslip speciaal voor nat bedrijf en drukken tot 8 bar.

Asafdichting

De zogenaamde Gerromatic garandeert dat de afdichting bij een duidelijk hogere druk kan functioneren. Het sinusvormige contactverloop vermindert de wrijving en zorgt voor zelfreiniging.

Vooral in nat bedrijf en drukken tot 8 bar levert de nieuwe asafdichting voordeel op, aldus de fabrikant. Door een sinusvormig contactverloop beweegt elk punt van de afdichtingsslip bij draaiende as steeds weer een nieuw, met medium bevochtigd deel van de as. Dit vermindert de wrijving en daarmee de gangbare temperatuurstijging aan de plaats van de afdichting.

De contactzone van de gegolfde afdichtingsslip kan door de afwisseling tussen vlak en lijnvormig ook hoge drukken zodanig verdelen dat de afdichtingsslip zijn functie behoudt. De afdichtingsslip ligt veilig tegen de as en klapt over een breed drukbereik niet om.

Mochten zich af en toe kleine deeltjes, bijvoorbeeld uit het procesmateriaal, onder de afdichtingsslip nestelen, dan verwijdert een spoeleffect ze snel weer uit de contactzone.

 

Natte processen

De procesindustrie gebruikt normaal gesproken asafdichtingen met een rotatiesymmetrische afdichtingsslip die als groeven rond de roterende as liggen. Daardoor wordt bij nat bedrijf het medium aan het contactoppervlak verdrongen en ontstaat droogloop. Dat leidt tot hogere wrijving en hogere temperaturen. Naast meer slijtage en lager rendement van de installatie schaadt temperatuurstijging thermisch gevoelige procesmedia. Als bovendien een hoge druk op de afdichtingslip wordt uitgeoefend, bijvoorbeeld door het materiaal dat in een ketel met onderaan geplaatst roerwerk op de afdichtingsslip drukt, dan kan de lip aan de lagedrukzijde omklappen met een directe lekkage en uitval van de afdichting tot gevolg.

 

Test doorstaan

Freudenberg testte de Gerromatic in een standaard nat proces van 96 uur, bij 5 bar druk en een omtreksnelheid van 5 m/s. De temperatuur steeg in vergelijking met een standaardafdichting 20°C minder. Onder dezelfde condities bedroeg de lekkage over het totale proeftraject van 1700 km nagenoeg nul.

De Ptfe asafdichting in verschillende varianten voldoet aan de EU 10/2011, FDA en US-Standard USP Class VI (voor de farmaceutische industrie). Het materiaal weerstaat temperaturen van -80°C tot +200 °C en gangbare media voor het reinigen en steriliseren van gesloten installaties.

Met een drukvastheid tot 8 bar en een omtreksnelheid tot 25 m/s leent de nieuwe afdichting zich voor toepassingen met waterige media met een meer dan gemiddelde drukopbouw.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.